Huid in de Klas

Kinderen worden soms gevraagd om een spreekbeurt te houden over hun ichthyosis. Maar het is niet altijd fijn om over jezelf te vertellen. En bovendien weten een heleboel kinderen helemaal niks over de huid. Leg dan maar eens uit wat ichthyosis is. Om meer algemeen over huid te vertellen is door Huid Nederland het lespakket Huid in de Klas ontwikkeld. Dit lespakket kan op de basisschool in groep 1 tot en met 8 gebruikt worden. De lessen zijn los van elkaar te gebruiken en het lespakket bevat ook een lesblad over ichthyosis.

Chronische huidaandoening

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben een chronische huidaandoening. Op iedere basisschool zit dus wel een leerling met een chronische huidaandoening zoals eczeem, vitiligo, psoriasis of een wijnvlek. Het bespreekbaar maken van de huid en het hebben van een huidaandoening op school is belangrijk. Leerlingen met een huidaandoening kunnen zich schamen voor hun huid of krijgen te maken met vooroordelen. Door alle leerlingen al jong te leren hoe de huid werkt, en waarom bij sommige kinderen de huid er anders uitziet, ontstaan er minder gezondheidsrisico’s en minder vooroordelen. Bovendien wordt er vaak gevraagd aan een kind met een huidaandoening om er een spreekbeurt over te geven, daar voelt niet ieder kind zich prettig bij.

Lesactiviteiten

Het lesmateriaal is gratis te downloaden van de website Huidindeklas.nl. De leskoffer is aan te vragen bij Huid Nederland met leuke extra’s (zo lang de voorraad strekt). Op de website vind je werkbladen voor groep 1/2, 3/4,  5/6 en groep 7/8. In de onderbouw wordt gewerkt met prentenboeken, spelletjes, liedjes en een kleurplaat. Leerlingen vanaf groep 4 krijgen een huidpaspoort, maken opdrachten en kruiswoordpuzzels, doen een quiz en een proefje. Ook bekijken leerlingen video’s waarbij meningsvorming en digitale vaardigheden centraal staan. Wanneer is iets waar, en wanneer volg je een onlineadvies op? De lessen zijn flexibel inzetbaar naar eigen inzicht van de leerkracht en sluiten aan bij de bouwstenen in het primair onderwijs.

Samenwerking

Bij de ontwikkeling van dit pakket is samengewerkt met dermatologen, verpleegkundig specialisten, onderwijsexperts, leerkrachten en patiëntenvertegenwoordigers. Het project is mede mogelijk gemaakt door Huid Nederland, ZonMw, NVDV, MenzisFonds, Stichting CW de Boer en Under Your Skin Foundation.

Lesblad ichthyosis

De vereniging voor Ichthyosis Netwerken heeft in samenwerking met Huid Nederland een lesblad over ichthyosis gemaakt. Samen met het Europees Netwerk Ichthyosis werken we nu aan lesbladen in diverse talen: Duits, Frans, Engels en zelfs Pools.

extra-werkblad-ichthyosis-2022 (1)

Altijd op de hoogte blijven

Weten waar onze vereniging zich mee bezig houdt en tegelijk het laatste medische nieuws over Ichthyosis in de gaten houden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.